Plan Kruutntoone & Reinier van Houdt – pas maar op, want deze tas is van zorro (en zorro houdt van mij

a3122107655_10
artist: Plan Kruutntoone & Reinier van Houdt
title: pas maar op, want deze tas is van zorro (en zorro houdt van mij)
keywords: experimental adventurous Deventer
label: Esc.Rec.

Because of certain circumstances, the following write-up / review below is written in incoherent Dutch. So deal with it, or leave it. But whatever you do, check out the music as that’s nicely done in a universal language.
Here it is:

Ik luisterde en huiverde toen ik een broodnodige re-educatie sessie der nederlandsche taal aflegde & daarbij de recentelijke muziek van Plan Kruutntoone & Reinier als les materiaal aanschouwde. Niet de slimste zet mischien, maar je ziet het; het proberen waard. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Een gratis slaap plek en water en brood?

Ik zal het even kort en bondig uitleggen: Wegens samen loop van omstandigheden) en gekke grappen van het universum) ziet het er naar uit dat na het jaren van het land van Maal en Waas te hebben ontdoken door lekker in de buitenlanden te hebben gezeten – dat de weg naar Rome weer netjes terug naar het moederland leidt, in mijn persoonlijk geval is dat het onder de zeebodem liggende stukje op de aardkloot, het stukje waar deze brokken piloot der schrijvers onkunde ooit uit zijn gloeder is gekropen.

Door zo lang weg te zijn is het taalgebruik en woorden schat der Nederlandse taal geheel op een laag pitje komen te staan, woorden zijn op vakantie gegaan en spelling is helemaal jut & juul geworden. Ik dacht dat het dweilen met de kraan open zou worden, maar nu schijnbaar komt alles goed. Alles wordt beter. Alweer een kilometer.

Nu, op aanraden van het altijd verfrissende nederlandse label Esc.Rec. kwam dit pracht plaatje precies op tijd in mijn oren rollen; hopelijk een soort van reddende engel, een pareltje in de goot – die mijn taalgebruik weer redelijk uit de sloot kon redden. Mischien ook niet natuurlijk, maar iniedegeval een fijne vriend om in de oren te hebben voor de grote wederkomst.

En zo luisterde ik naar ‘pas maar op, want deze tas is van zorro (en zorro houdt van mij)’, en terwijl ik dat deed flapte ik wat met mijn oren en maakte ik daadwerkelijke aantekeningen in mijn tot nu toe leeg staande notitie boekje. Er kwamen voornamelijk gekke tekeningentjes uit, gekke capriolen die menig toeschouwer een groot vraagteken op het gezicht zou toveren uit rollen. Ik ben en was zelf ook zo in de war & deze muziek lijkt hiermee totaal in zee te gaan. Als een vis in het water – zwemmen in de warrigheid & toch ook weer helemaal niet. Een soort van thuis komen, maar dan met een artistieke hersen beschadiging en een knap staaltje merkwaardigheden in avonturen vorm.

Jawel, het is welliswaar een fijn luister avontuur, een beetje gezaag hier, het geplink en geplonk van een piano, rare geluidjes, wat vogels, een fluitje, wat gekraak, een liefde volle bass, daar een drum – wat mooi geploink dat lekker voelt in het oortrommeltje. Tis voornamelijk een fijn rond dartelende geluiden moes waar grootmoeder vast ook een lekker soepje van zou kunnen koken. Lekker relaxed om te horen met een kopje thee erbij, gezellig luistermateriaal om te horen bij een leraar op schoot, zo’n beunhaas figuur die liever de muziek laat spreken en zijn of haar ding laat doen – dan zelf les te geven. Heel begrijpelijk natuurlijk, want van re-educatie der vergaande glorie taal patientjes, lusten de honden vast geen pap.

Ik wachte dan ook geduldig af tot Plan Kruutntoone & Reinier van Houdt daadwerkelijk ‘Nederlands’ begon toe te voegen aan de muziek. Ik wist het natuurlijk niet zeker dat het gebeuren zou, maar ik had welliswaar een donker bruin vermoeden. En inderdaad, na een beetje dwalen in de nederlandse variant van het universele avant-garde geluid, bracht de muziek het nederlandse woord met zich mee. Hoera, appeltjes van Oranje; de appel valt niet ver van de boom en goodbye Barry Stevens zijn spraakgebrek! Welkom poezie, vogel geblaf en honden getwiet! Deze muziek en woorden combo was de perfecte soort van Kierewiet!

Het begon al goed, iets over het gekkenhuis, het dwangbuis – complete gekte die niet voor de gek gehouden zou kunnen worden. Een olympisch comitee, armen onbruikbaar en een wazige blik uit de ogendopjes. Gelukkig tolde het niet meteen zo veel door dat de algehele gekte zich door de muziek ervaring zou laten overmeesteren, maar t was toch Nederlands genoeg om al snel te denken aan een friet kot met een walm van mayonaise. Maar voornamelijk aan apenstreken uithalen, noodgedwongen lariekoek en apenkeul. Het water liep mij dan ook diep in mijn mond met de geplink ploink houten klaas melodietjes, spraak water viezigheid dat lekker in gedichten vorm smakelijk tot zijn recht kwam.

Ik hoorde iets raars, over een koning, overal bulten, een hondenlul, angst, poepen in de super markt, het oude vertrouwde (en gemiste) godverdomme, over arm zijn, postzegels, ik ben jullie en jullie zijn ik wijsheid, luchtpost, ziek zijn en iets over een lachende vogel en andere rariteiten. Uiteindelijk zwemde ik in zoveel gekkigheden, kreeg ik waar voor mijn niet bestaande geld met een hele sloot nederlandse woorden die hier zo mooi werden toegeboden en zo dwaalde ik langzaam af in complete waanzin. De schrijfsels in mijn boekje werden alleen maar waziger en het blije vooruitzicht om naar Nederland te gaan alleen maar groter en groter.

Best lekker om gek te zijn – geen verantwoordelijkheden en een groene kaart om lekker de pisang uit te hangen! En waar kan dat nu beter als in het land van koek happen en spijker poepen?

Ik denk niet dat mijn Nederlands opgekrikt wordt, maar wel dat “pas maar op, want deze tas is van zorro (en zorro houdt van mij)” me lekker klaar maakte voor een plekje in het Nederlandse gesticht. Iets wat helemaal zo slecht nog niet klinkt, want hoor nou zelf! Deze mooie enoverende luister muziek moet daar vandaan komen & kijk hoe prachtig het klinkt en hoe mooi de plaat er uit ziet! Zo gek is het allemaal niet – mijn angst voor raar dingen uitspreken en voor Jan Lul overkomen is snel verdwenen dankzij de wijze luister les. Klinkklare larie en apenkool is eigenlijk gewoon harstikke mooi, vol acceptatie en warm hartig welkomigheden! En de muziek een goede vriend die openheid lekker hoog heeft! Ja hoor, mischien niet de ideale leer-buddy, maar wel een heerlijk plaatje!
https://escrec.bandcamp.com/album/pas-maar-op-want-deze-tas-is-van-zorro-en-zorro-houdt-van-mij
<KN>

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s